Molenaars blij met gift rally

8 maart 2024 – Tijdens het diner van Classic Rally Heeze 2023 nam Paul Salemans – een van de molenaars op de molen Sint Victor in Heeze – een cheque ter waarde van 500 euro in ontvangst. Met deze bijdrage namens de deelnemers is het molenaarsteam in staat om in 2024 alle schoolkinderen in Heeze een lespakket aan te bieden.

Lespakket voor scholen in Heeze

Door stichting De Hollandsche Molen is een lespakket voor het basisonderwijs ontwikkeld. Na een geslaagde pilot in o.a. Deurne is het dit jaar beschikbaar voor alle scholen. Via de website www.molenmaatjes.nl kunnen de kinderen zelf aan de slag met opdrachten en daarna de molen bezoeken om het zelf te ervaren. De molenaar komt eerst op school uitleg geven. De molenaars hopen op een goede deelname van de scholen in Heeze-Leende. 

Bezoekje in stijl

In februari gingen we met een Citroën Rosalie uit 1935 langs bij molenaar Rob van der Veeke om meer daarover te horen. Met veel enthousiasme vertelt hij wat er allemaal in en rond de molen uit 1852 te beleven is. Niet alleen over de techniek, en het malen van de diverse soorten tarwe, rogge en spelt, maar ook over de natuur en de dieren bij de molen. De molen in Heeze staat op een 7 meter hoge belt, een bult zand die nodig was om de wieken boven de Hubertusbossen uit te laten steken. 

Het afgelopen jaar heeft hij 32 ton gemalen voor echte bakkers en voor particulieren in de omgeving. Zo komt de tarwe uit Kwadendamme in Zeeland waar het graan al door de 5e generatie van een boerenfamilie wordt verbouwd. Met veel oog voor de natuur. De rogge komt uit de Achterhoek en de spelt uit Geleen. 

Een echte productiemolen

Een molenaar zoals Rob heeft een zesde zintuig – een oor en oog voor wind! Net als een schipper op een zeilboot moet hij het daarvan hebben om zijn werk goed te doen. Het productievolume halen, betekent op tijd de wind benutten, en aan- en afvoer van de grondstoffen en producten optimaliseren. Met de huidige natte en dan weer hete zomers ligt het gevaar van de meelmot op de loer. Dus zijn een goede planning en inzicht in de weerkaarten nodig om het product op tijd en met de juiste kwaliteit bij de bakkers te krijgen. Best wel bijzonder dus, de molen Sint Viktor staat er niet alleen voor het mooi, maar is vooral een goed werkende productiemolen die nog volop draait. Een mooi stukje erfgoed in ons dorp.

Met de Citroën Rosalie uit 1935 naar de molen uit 1852